Tuin aanleggen

Het plannen en maken van een tuinontwerp is noodzakelijk om een tuin aan te leggen. Met een goed ontwerp kun je namelijk volop genieten van je tuin zonder dat er zich in de toekomst bepaalde risico’s voordoen. Een tuin aanleggen is relatief eenvoudig, maar je moet een aantal stappen volgen. Ten eerste moet je je tuin kennen en begrijpen. Daarna kun je nadenken over de verschillende thema’s die je kunt implementeren. Lees er hier meer over!

 

Begrijp het landschap van je tuin

Je moet eerst goed kijken naar je tuin voordat je begint met een tuinontwerp. Onderzoek de omgeving, het terrein en de grondsoorten die aanwezig zijn in je tuin. Elk van deze aspecten hebben een enorm effect op je tuin, met name op de planten en bomen die je wilt planten. Op deze manier kun je erachter komen wat de beste en veiligste manier is om je tuin vorm te geven, zoals het creƫren van hellingen, het afvlakken van oppervlakken of het verhogen en verlagen van de maaihoogte. Waarom is dit zo belangrijk? Je kunt een betere basis leggen voor je planten, de aftwatering, maar ook voor tuinstructuren zoals tuinhuisjes.

 

Kies een thema

Het thema bepaalt de ervaring en uitstraling van je tuin. Met een goed thema kun je een toegankelijke tuin ontwerpen, met voldoende schaduw en met alles wat je graag zou willen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een thema met veel planten en bomen in verschillende vormen en maten. Je kunt elke plantvorm gebruiken om zowel een functionele als een esthetische tuin te hebben. Probeer elke plant dienovereenkomstig te plaatsen, zodat je duidelijke paden hebt en ook toegang hebt tot al je planten voor eenvoudig onderhoud. Houd bij je ontwerp ook rekening met de tuinmeubelen en constructies die je wilt hebben. Zorg ervoor dat je alles in de ideale positie plaatst, zoals bijvoorbeeld tuinmeubelen in de schaduw van tuinstructuren of in de natuurlijke schaduw van bomen. Je kunt ook verschillende materialen kiezen voor de meubels en structuren. Je zou kunnen kiezen voor hout, om de hele uitstraling zo natuurlijk mogelijk te houden. Er zijn natuurlijk ook andere materialen, zoals metaal. Het is slim om vooraf te beslissen of je een onderhoudsarme tuin wil hebben of niet. Je zou later spijt kunnen krijgen als je de verkeerde keuze maakt! Bedenk wat jij graag wilt. Kies op basis daarvan het ontwerp, de planten, de meubels, de structuren en de materialen van de tuin.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over het aanleggen van een tuin of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder!