De voordelen van het hebben van buitenplanten en kamerplanten

Gepubliceerd op: 18 juli 2023

Het hebben van planten in huis kan een groot verschil maken in de uitstraling en sfeer van je huis. Of het nu gaat om buitenplanten of kamerplanten, beide hebben hun voordelen en kunnen een positief effect hebben op je welzijn.

 

Buitenplanten

Buitenplanten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze hebben ook een aantal voordelen voor je gezondheid. Ten eerste kunnen buitenplanten de lucht zuiveren. Ze absorberen kooldioxide en geven zuurstof af, wat de luchtkwaliteit in de omgeving verbetert. Dit kan helpen om allergie├źn en andere ademhalingsproblemen te verminderen.

Daarnaast kunnen buitenplanten ook helpen om stress te verminderen. Studies hebben aangetoond dat het kijken naar de natuur en groene planten kan helpen om de bloeddruk te verlagen en de hartslag te vertragen, wat op zijn beurt kan helpen om stress te verminderen.

Ten slotte kunnen buitenplanten ook helpen om het uiterlijk van je huis te verbeteren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om kale plekken in de tuin op te vullen of om een saai terras of balkon op te fleuren.

 

Kamerplanten

Kamerplanten kunnen ook een positief effect hebben op je welzijn. Ten eerste kunnen ze helpen om de lucht in huis te zuiveren. Net als buitenplanten absorberen kamerplanten kooldioxide en geven ze zuurstof af. Hierdoor kan de luchtkwaliteit in huis verbeteren, wat kan helpen om allergie├źn en andere ademhalingsproblemen te verminderen.

Daarnaast kunnen kamerplanten helpen om stress te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat het kijken naar groen en planten kan helpen om de bloeddruk te verlagen en de hartslag te vertragen, wat op zijn beurt kan helpen om stress te verminderen.

Ten slotte kunnen kamerplanten ook helpen om de uitstraling van je huis te verbeteren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om kale plekken in de kamer op te vullen of om een saaie hoek op te fleuren. Daarnaast kunnen ze ook helpen om de akoestiek in de ruimte te verbeteren, waardoor het geluid beter wordt geabsorbeerd en de kamer minder hol klinkt.

 

Welke planten zijn geschikt voor binnen en buiten?

Er zijn tal van planten die geschikt zijn voor binnen en buiten. Voor buiten en binnen kun je bijvoorbeeld denken aan de hortensia, de lavendel, de vlinderstruik, de roos of de rhododendron. Deze planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar kunnen ook helpen om de lucht te zuiveren en stress te verminderen.

Meer lezen?